En bog om unges uddannelsesvalg

Anmeldelser

Her er et par boganmeldelser fra forskellige medier. Anmelderne er især glade for de fortællinger om uddannelse, som bogen rummer.

Lektørudtalelse fra DBC

Vurdering af Annemette Schønberg Johnsen

Interessant og letlæst bog, som er god at få forstand af. Både hvis man er forældre til en ung, der har svært ved at vælge den lige vej i uddannelsessystemet, eller selv er en sådan ung. Fagfolk og beslutningstagere bør også læse bogen, som mellem linjerne bringer det budskab, at der kan være mange forskellige måder og tempi at finde vej til et arbejdsliv, man er glad for.

Læs hele lektørudtalelsen på Søg | bibliotek.dk


Uddrag fra ‘Folkeskolen’, 1. sep. 2020

Anmeldt af Gitte Brun

Det er nogle gode og meget forskellige historier, som forfatterne har fundet frem til, og de unge får et fint talerør og – fornemmer man – en loyal fremstilling af deres egne oplevelser på den svære rejse frem mod at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.

Man læser gerne med om alle de unge, der får stemme – fra den unge landmandssøn Morten, der fandt en niche i at arbejde med avlssæd, til førstegenerationsakademikeren Nicolai og iværksætteren Talip. Der er Mette, for hvem tingene ligesom bare skete af sig selv, arbejdshesten Puk og den kreative Erik.

En af de mere skræmmende pointer kommer fra iværksætter Talip Gøk, der oplevede, at ”i skolen pressede vejlederne en smule på, for at han og andre drenge med ikkedansk baggrund skulle vælge en erhvervsuddannelse. Det var, som om det lå lidt i luften at ”udlændinge” ikke kunne klare så meget, og at de ikke kunne følge med. Så at vælge gymnasiet ville ikke være fornuftigt. Det oplevede Talip selv, ligesom mange i hans omgangskreds gjorde. Skræmmende læsning og værd at være bevidst om som vejleder i en tid, hvor presset for at få unge til at vælge EUD er stadigt stigende.

… en sympatisk ambition om at give de unge selv stemmer i hele det kor, der normalt taler bekymret eller belærende på deres vegne.

Læs hele anmeldelsen her på folkeskolen.dk


Uddrag fra ‘Uddannelsesbladet’ 14. maj 2020

Anmeldt af Verner Lynge

Bogens forside er illustreret med en klassisk labyrint af den type, hvor både indgange og udgange er mange, og hvor orientering forstyrres af cirklens paradoks: Der er ingen entydig start eller retning.

Ideen er velvalgt – og bruges da også som gennemgående ”pointer” på de tolv portrætter af unge, der udgør bogens tematiske opdeling.

Traditionelt, i denne type fortæl-din-historie, har forfatteren tændt mikrofonen og ladet fortælleren … fortælle. Efterredigeret og strammet, jovist – men med en slags ”fra hestens egen mund”-troværdighed.

Det er befriende og læsevenligt, at forfatterne her forsøger noget andet.  Johanne, Erik, Tanja og alle de andre har hver især en historie – og der har garanteret været mange timer på båndet, men forfatterne har påtaget sig jobbet at skære historierne til.  I et velskrevet og lettilgængeligt sprog, med udvalgte citater, men først og fremmest nemt og sammenfattet at gå til.

Hver beretning følges op af et kort afsnit, hvor relevante temaer foldes ud.  Studiejob, den sociale arv, kreativitet.  Kort og stramt. Og vil lærer eller studerende vide mere, er der omfattende boglister og referencer bagerst.

Det er fremragende.  Kapitlerne – med aktuelle temaer i slutningen, kan håndteres enkeltvis. Arbejdsmæssigt kan man starte med tema og gå til historie, men man kan også gøre det omvendt.

Det er dog FORTÆLLINGEN – historien om en tur i labyrinten – som bærer, identificerer og motiverer.  Uddannelse og personlig udvikling kan ikke sættes ind på en liniær formen, lyder moralen. Det har ellers været den politiske ambition i snart mange år. Konkurrencestaten skal bruge målrettede og afrettede soldater, og det kan kun gå for langsomt med at blive færdig. Sådan ER virkeligheden ikke – heldigvis! Og det er bogens ide.  Alle skal igennem labyrinten, og det giver ikke mening at tale om ”den rette vej”.  Jo – hvis den rette vej er ’din’ vej.  Historierne udfolder denne filosofi uden på noget tidspunkt at løfte alternative pegefingre.

Bogen lykkes med at skrive en smilende og tænksom hyldest til de snørklede stier, som – det er forfatternes selvskrevne pointe – er et grundvilkår for langt de fleste mennesker.

Læs hele anmeldelsen på Uddannelsesbladet.dk


Vi er glade og stolte over dissse anmeldelser. Fortællinger om uddannelser synes vi nemlig giver giver et fint og nuanceret indblik i de forskellige aspekter i forhold til at vælge – og at gennemføre – en uddannelse. Og om årsager til eventuelt at vælge en uddannelse fra. Uddannelsen er dog kun een af vejene til arbejdslivet.

Se, hvordan læserne bedømmer bogen.

En bog om unges fortællinger om uddannelser og overvejelser i forhold til uddannelsesvalg

Bogen kan købes via netboghandleren William Dam:

  • den vil også kunne bestilles hos din lokale boghandler.

Vejl. pris kr. 198,00/179,00

ISBN 978-87-971839-1-5

  • Forlaget Bogskabet
  • Format: Paperback
  • 2. udgave (16-03-2020)
  • Sideantal: 186
  • Mål og vægt: B: 155mm, H: 220mm, D: 15mm, Vægt: 335g