Færre unge læser videre?
Det startede i foråret, hvor kommende studerende kunne ansøge om de få studiepladser, der er i ‘kvote 2’. Kvote 2 er det, man kan søge optagelse på et studium igennem, hvis man ikke har et tilstrækkeligt karaktergennemsnit fra ungdomsuddannelsen. Her tæller ikke kun eksamensgennemsnit, men også anden erfaring – hvilken og hvordan varierer fra uddannelse til uddannelse. Men antal ansøgere i kvote 2 er en god indikator på et studiums popularitet. Men tilsyneladende er det sådan, at færre unge læser videre.
I 2022 var der færre ansøgere i Kvote 2, lige som der havde været i 2021. Ellers er antallet af ansøgninger bare steget og steget frem til 2019. Hvorfor falder tallet så nu? Her har flere forsøgt sig med en forklaring:
- Coronanedlukningerne har gjort, at mange unge gerne vil ud at ‘se verden’ før de giver sig i kast med studier. Det handler måske bare om at kunne leve ‘normalt’ igen inden man tager fat på næste fase af livet.
- Det er i øjeblikket forholdsvist let at få arbejde. Historien viser, at i perioder med større arbejdløshed, søger flere mod uddannelsesinstitutionerne.
- De store velfærdsuddannelser – pædagog, lærer og sygeplejersker – oplever markante fald i ansøgerskaren. Her lyder forklaringerne på de arbejdsmarkedskonflikter, lærere og sygeplejersker har været del af gennem de seneste 10 år.
Desværre er der en tendens til at fokusere temmelig ensidigt på optagelsestallene, mens frafaldet sjældent kommer frem i lyset. Faktisk falder en del studerende fra allerede i første studieår. Det er undersøgt bl.a. i denne rapport. Årsagerne er forskellige, men man kunne utvivlsomt sikre at nedgangen i frafaldet ikke betød så meget, hvis der kom mere fokus på at holde på de studerende, man har.